Information
Search

Як відключити стеження в браузері Google Chrome

  • 03 мая 2019 14:43:27
  • Просмотров: 84

Компанія Google днями знову опинилася в центрі уваги. Всі вже давно знають, що браузер Хром стежить за користувачами і «зливає» інформацію куди потрібно, але ось останні новини вже переходять усі межі.

Виявилося, що Хром шпигує за вами і записує через мікрофон навіть після того, як відповідна вкладка була закрита!

Відбувається це так ... Наприклад, Ви скористалися голосовим пошуком в Google, знайшли те, що потрібно і закрили вкладку. Але вам тільки здається, що вона закрита - насправді залишається відкритим невидиме віконце, в якому, як і раніше активовані мікрофон і камера!

Але і це ще не все! Як виявилося, якщо Ви хоч один раз дали дозвіл сайту включати камеру і мікрофон, то цей дозвіл збережеться назавжди, так що наступного разу він активує їх без дозволу і почне фонову прослушку!

Користувачі вказали Google на несанкціоновану прослушку, проте представники компанії заявили, що це відповідає стандартам W3C, і взагалі це дуже зручно для запуску відеочатів.

Приймати якісь заходи, або змиритися - вибір за вами. Якщо ж ви не задоволені такою ситуацією і вважаєте за краще, щоб за вами не шпигували, то читайте інструкції нижче, як відключити веб-камеру і мікрофон в браузері Google Chrome.

1. Наберіть в адресному рядку браузера

chrome://settings/content/camera



Встановіть "Запитувати дозвіл на доступ". Обов'язково перевірте список сайтів, яким доступ дозволений. Видаліть непотрібні.


2. Наберіть в адресному рядку браузера

chrome://settings/content/microphone



Встановіть "Запитувати дозвіл на доступ". Обов'язково перевірте список сайтів, яким доступ дозволений. Видаліть непотрібні.


Виберіть пункт «Заблоковано», якщо Ви хочете повністю виключити можливість прослушки і записи з камери. Якщо ж збираєтеся використовувати з'єднання з мікрофоном і камерою на деяких сайтах, відзначте пункт «Питати, якщо сайт намагається отримати доступ до камери або мікрофона.


Не завжди настройки браузера змінюються тільки за бажанням користувача і залишаються такими в подальшому. Змінитися вони можуть з кількох причин - збій системи (наприклад при скиданні налаштувань за замовчуванням, оновлення операційної системи або браузера, при виникненні будь-якої помилки) або ж через навмисні дії нечистих на руку власників сайтів, які можуть отримати доступ до мікрофона без вашого відома, наприклад використовуючи експлоїт, або ж запросити дозвіл до мікрофона під виглядом доступу до якоїсь іншої нешкідливою функції (використовуючи фішинг). Ну і найважливіша і найнебезпечніша причина, по якій настройки браузера можуть змінитися - це сам користувач. Він може просто забути що давав доступ до мікрофона в якомусь дійсно важливому випадку, наприклад під час онлайн-конференції, і просто не перемкнув це налаштування назад. Тут вже крім самого користувача ніхто винен не буде - ні корпорації з дірявим софтом, ні злісні хакери :)

Щоб надійно вберегти себе від всіх цих випадків, варто використовувати цю інструкцію, і додатково придбати захисну шторку і заглушку для мікрофона